Láma [12]Mérete: 170-180 cm, marmagassága 1,1-1,2 méter
Testtömege: 120-150 kilogramm
Tápláléka: kizárólag növényevők, táplálékuk a fűfélék, lágy szárú növények, cserjék és zuzmók (kérődző)
Szaporodása: az ivarérettséget a nőstény egy, a hím hároméves korban éri el. A vemhesség 11-12 hónapig tart, ennek végén egy csikó jön a világra, amely 30 perc elteltével már tud járni, születéskori testsúlya 9–14 kg. A csikó mintegy négy hónapig szopik.
Természetvédelmi státusza: háziasított

X Bezárás

Nagy mara [12]Mérete: 69-75 cm, amihez egy 4-5 centiméteres farok járul
Testtömege: 7-8 kg
Tápláléka: növényevők, főleg fűfélékkel táplálkoznak, de fogyasztanak más lágyszárúakat, és a bokrok leveleit, kérgét, gyümölcseit is.
Szaporodása: a nőstények 8 hónaposan már ivarérettek, a hímeknek erre még tovább kell várni. Monogám állat, a párok egy életre együtt maradnak. Ennek az oka a nőstény rövid termékeny periódusa. A párba állást a hím kezdeményezi a kiszemelt nőstény követésével. Ha a nőstény elfogadja a hímet, akkor megjelöli az arcán, de ez annak is a jele, hogy nem kész a párzásra. A vemhesség és a szoptatás alatt a nősténynek sokkal többet kell ennie, mint a hímnek, így a hím őrködik, amíg ő eszik. A pár évente jellemzően egy, ritkán két-három almot nevel fel, amelyek egyenként 1-3 kölyökből állnak. Fogságban akár évi négy almot is felnevelnek, a vemhesség 91-110 napig tart, és a fejletten világra jövő kicsinyek egy általában más állat által kialakított üregben nőnek fel, testsúlyuk születéskor 480 - 730 gramm. A kis nagy marák gyorsan növekszenek, 2-3 hónap után már el is hagyják szüleiket.
Természetvédelmi státusza: mérsékelten fenyegetett

X Bezárás
Forrás: Wikipédia